Madrid

Madrid är Spaniens huvudstad och den största staden på iberiska halvön. Det är den tredje folkrikaste staden (3,3 miljoner invånare) i EU efter Storlondon och Berlin, och storstadsområdet är med sina 6 miljoner invånare det fjärde folkrikaste storstadsområdet i EU efter Paris, London och Rhen-Ruhr-regionen.

Madrid grundades på 800-talet under namnet Majrit som en morisk by med fästning. År 1606 blev staden officiellt Spaniens huvudstad och centrum för ett världsimperium. Mellan 1808 och 1813 kontrollerade fransmännen staden och Napoleon I:s bror Joseph Bonaparte blev kung.

Under spanska inbördeskriget kom Madrid att bli den republikanska sidans starkaste fäste. Redan 1936 belägrade Francisco Francos trupper staden, men motståndarna hade förskansat sig i bergen och lyckades avvärja alla stormningsförsök. Först i mars 1939, dagar innan inbördeskriget officiellt upphört, föll staden för Falangen. På den republikanska sidan användes staden i propagandasyften som ”Röda Madrid”. Stora delar av Madrid var sönderskjutet efter kriget.

Efterkrigstiden har inneburit en stark expansion för Madrid, något som accelererat de senaste decennierna speciellt sedan Spaniens inträde i EU 1986. Som ledande kommersiellt- och kulturellt center i den spansktalande världen kännetecknas detta av en stark invandring från Latinamerika och Afrika. 1992 var Madrid Europas kulturhuvudstad.

Madrid ligger i centrala Spanien, omkring 665 meter över havet. Staden är därmed Europas näst högst belägna huvudstad efter Andorra la Vella, huvudstad i Andorra. Norr om Madrid ligger det drygt 2.000 meter höga berg i Sierra de Guadarrama.

Madrid har ett kontinentalt medelhavsklimat som dock är mycket påverkat av stadsmiljön. Somrarna är varma och torra och vintrarna relativt svala. Normala temperaturer på sommaren dagtid 31 °C och 18 °C nattetid, som dock kan nå 40 °C. På vintern dagtid 10 °C och 0–4 °C nattetid. Temperaturer under 0 °C förekommer vintertid under natten med enstaka snöfall. Somrarna är varma med medeltemperaturer i juli och augusti runt 24 °C och med maximitemperaturer som ibland överstiger 35 °C. Temperaturvariationen är betydande vid gränsen till stadsbebyggelsen, men minskar i stadens centrum på grund av bebyggelsens inverkan. Den årliga temperaturvariationen är hög som en konsekvens av det långa avståndet till havet och även höjden.

Den årliga nederbörden överstiger 400 mm med en mycket markerad torrperiod under sommaren och stora variationer mellan den nordvästra delen, där det regnar mer, och den sydöstra delen som är mycket torrare.

Madrid utgörs av en kommun, Municipio de Madrid, och hade 3.273.049 invånare i början av 2010. Arealen uppgick till 605 km² 2009, vilket gör en befolkningstäthet på 5 403 inv/km².

Madrid styrs av Madrids Ayuntamiento, vars representanter väljs vart fjärde år i allmänna val av alla medborgare äldre än 18 år.

Madrid är administrativt indelad i 21 distrikt, som i sin tur delas in i barrios (stadsdelar), inte nödvändigtvis sammanfallande med de traditionella. Varje distrikt styrs av en stadsdelsnämnd, i frågor som riktas mot ärenden som är angelägna för medborgarna själva.

Madrids storstadsområde, Área urbana de Madrid, hade totalt 5.966.067 invånare i början av 2009, på en areal av 2.890 km², vilket ger en befolkningstäthet på 2 064 inv/km².

Madrids medelpunkt är torget Puerta del Sol, den livligaste platsen i hela staden och platsen för många historiska händelser. Där finns bland annat statyn av björnen och arbutusträdet, som ingår i Madrids stadsvapen. På torgets södra sida finns att i trottoaren beskåda den tämligen nedslitna karta, som visar att detta är början av Spaniens statsvägar (km 0) och att alla avstånd i Spanien räknas härifrån. Spaniens medelpunkt är ”Cerro de los Angeles” i Getafe, ca 15 km söder om huvudstadens centrum.

Det stora stråket i dagens Madrid är Gran Via, där man kan finna allt man önskar i shopping, samt kaféer och restauranger.

Ett kvarter som är karakteristiskt för det gamla Madrid är La Latina, en stadsdel med trånga och branta gator i kombination med stora torg i närheten av stadens historiska centrum. Det är numera en av de viktigaste platserna för konstnärer, turister och nöjesliv i staden.

Texten ovan är delvis hämtad från Wikipedia.